Was regelmatig je auto voor een langere levensduur

Wanneer heb jij voor het laatst je auto gewassen? Hopelijk niet langer dan een maand geleden. Want door regelmatig door de wasstraat te gaan, zorg jij ervoor dat je de kwaliteit van jouw auto bewaart. En dat is natuurlijk wat we willen.

Wanneer je de auto lang niet hebt gewassen, is het moeilijk om je auto na één wasbeurt te laten stralen als nieuw. En dat is wat wij, auto-eigenaren, allemaal als doel hebben. Bovendien heeft een schone auto veel voordelen voor jou als weggebruiker.

Voordeel 1: Veilig onderweg

Een schone auto functioneert beter, dat is een feit. En dit komt simpelweg doordat onze auto’s tegenwoordig voorzien zijn van verschillende sensoren en camera’s. En deze elektronica kan gevaren herkennen en/of je helpen bij het parkeren, maar deze werken natuurlijk het best als ze schoon zijn. Bij veel modder of vervuiling kunnen ze zelfs helemaal niet werken, dan lijkt het volgens de sensoren alsof je auto continu tegen een parkeerpaaltje aan staat! Wassen dus!

Voordeel 2: Een stralende autolak

Dat willen we natuurlijk allemaal... Maar dat lukt alleen als je je auto regelmatig schoonmaakt en bijhoudt. Maar waarom is vaker een simpele wasbeurt beter eens in de zoveel maanden dan de meest uitgebreide? Dit is heel simpel. Niet elk huis heeft een garage of carport. Dit betekent dat veel auto’s buiten staan en niet beschermd zijn tegen hardnekkig vuil. Denk hierbij aan vogelpoep, vliegjes, teer, boomhars, etc. Wanneer dit vuil te lang op de auto ligt, tast het de lak aan. Nogmaals zodat het duidelijk is: Het. Tast. Aan. Punt. De vraag is dus niet of het schadelijk is, maar hoe snel je lak wordt aangetast. Dit laatste is dan weer afhankelijk van de weersomstandigheden. Een fel zonnetje van een paar uur kan al betekenen dat je lak dermate wordt aangetast en dat is niet meer met wassen of schoonmaken te verhelpen.

Nu willen we je natuurlijk ook niet te bang maken; het is niet onherstelbaar. Het herstellen kost echter wel significant meer tijd (en is dus een duurdere aangelegenheid) dan eens in de paar weken een paar minuten door de wasstraat. Ennuh, als je er dan toch bent, trek dan die stofzuigerslang ook even door de auto. Kost niets, groot plezier. Je zit er immers in, niet op de motorkap!

Voordeel 3: Een langere levensduur

Voor wat, hoort wat. Dat is bijna met alles zo en dus ook met je auto. Door wat tijd in je auto te investeren, krijg je daar uiteindelijk ook wat voor terug. Want wanneer je de auto regelmatig schoonmaakt, vergroot je niet alleen de levensduur van de onderdelen, maar ook van je auto. Is het moment daar om je auto te verkopen? Ook dan heb je voordelen van een goed onderhouden auto. Een goed verzorgde auto verkoopt namelijk sneller. Je kunt namelijk maar één keer een eerste indruk maken. Daarnaast heb je ook meteen getackeld dat er wordt geprobeerd om af te dingen vanwege lakschade en lakstaat.

Voordeel 4: Schone velgen!

Weliswaar heel specifiek, maar een doorn in het oog van veel autorijders; vieze velgen. Een nog grotere doorn in het oog; velgen die nog niet helemaal schoon zijn na de wasbeurt!

Velgen zijn een gevalletje apart tijdens het wassen van de auto en krijgen in verhouding veel meer vervuiling voor hun kiezen dan de rest van de auto; vuil, zand, modder, teer maar ook (heet) remslijpsel van de remblokken. Hoe langer de ritten, hoe warmer de velgen worden en hoe sneller het vuil zich vastbijt op het mooie lichtmetaal, tussen de 40 spaken van je exotische 21” velg… Dit is natuurlijk een beetje gechargeerd, maar het geeft wel de tendens aan op het gebied van velgen. Het moet steeds groter, steeds breder en het liefst met steeds meer spaken met dus weer evenveel ruimtes ertussen in (waar heel moeilijk bij te komen is). En eigenlijk moeten ze spic en span zijn na iedere wasbeurt. Het punt is echter dat er ook nog steeds auto’s rondrijden met 14” stalen velgen (dus zonder spaken). De wasstraat moet alle velgen zonder risico’s kunnen wassen. Resultaat; we moeten concessies doen. Sorry! Er bestaat simpelweg geen one-size-fits-all-systeem voor velgenreiniging waarmee je op ieder type velg een hoog niveau van reiniging behaalt.

Kortom; heb je mooie velgen en wil je ze mooi houden? Vaak wassen! Al doe je wekelijks even een paar minuten een wasbox aan met velgenreiniger en de hogedrukspuit. Het helpt allemaal! Twee weken niet wassen met spaakvelgen betekent simpelweg dat je (bij dagelijks gebruik van de auto) met de hand in de weer moet tussen de spaken!

Hoe vaak moet ik mijn auto wassen?

Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Zoals eerder gezegd is het onderaan de streep makkelijker om wekelijks een basis-wasbeurt te nemen dan eens in de maand het meest uitgebreide. Je hoeft simpelweg minder handwerk te doen en dat heeft natuurlijk ook een waarde. Aan de andere kant is er natuurlijk ook niets mis met eens in de zoveel weken grondig te werk te gaan, zolang je maar begrijpt dat de auto niet geheel schoon wordt in een paar minuten door de wasstraat. Er is in dat opzicht geen goed of fout, het is maar net wat je zelf wilt.

Door de professionals wordt in West-Europa twee keer per maand als goed uitgangspunt gezien, met het oog op de weersomstandigheden en de mate en het type vervuiling. Maak je dagelijks veel kilometers, dan is zelfs eens per week geen raar idee. Voor onze frequente wassers hebben wij daarom 2 verschillende types abonnementen waarbij je een vast bedrag per maand betaalt! Of je nou 1 auto hebt die je meerdere malen per week wilt wassen of dat je meerdere voertuigen om de  week wilt wassen, wij hebben het juiste abonnement voor jou paraat!

 


Terug naar het overzicht