Mag je je auto op straat wassen in Amersfoort?

Dat is een hele goede vraag wat ons betreft. Het is namelijk best makkelijk en het kost je bijna niks om een emmertje sop te pakken en voor je huis je auto te gaan wassen. Maar mag je wel je auto voor de deur wassen? En is dit wel zo verstandig?

In elke gemeente zijn de regels anders. Sterker nog, zelfs per wijk wil de houding nog wel eens verschillen. Dit ligt niet alleen aan de wijkagent, maar ook aan de infrastructuur. Vathorst heeft namelijk al wel een gescheiden rioleringssysteem (hierover straks meer), maar de binnenstad nog niet.

Als we het hebben over de gemeente Amersfoort, is het volgens de APV nog niet verboden om je auto op straat te wassen. Dit gaat binnenkort echter wel veranderen en het heeft vooral te maken met de gevolgen voor het milieu, als je de auto zelf op straat wast.

Waarom is autowassen slecht voor het milieu?

Je eigen auto voor het huis wassen lijkt best onschuldig. Dat snappen wij. De vervuiling op je auto komt anders met een regenbui ook wel mee het afvoer in. En dit klopt natuurlijk als een bus! Maar tijdens het wassen van je bolide neem je niet alleen het oppervlakkige vuil weg, waaronder dus vogelpoep en modder, maar ook hardnekkigere vervuiling zoals olieresten, remstof en rubberdeeltjes, welke niet door een regenbui los zouden komen van je auto. Daarnaast worden samen met die vervuiling ook schoonmaakmiddelen afgevoerd. En hier zit nou net tweede pijnpunt; het ene schoonmaakmiddel is het andere niet! Waar de ene gebruikt maakt van hoogwaardige autoreinigers op biologisch afbreekbare basis, gaat de ander vrolijk in de weer met een agressieve vetoplosser (of welk ander spul er maar onder handbereik is). En laten we dat soort middeltjes nou ook niet in ons grondwater willen! Samenvattend; het is niet enkel de belastende vervuiling van je auto wat schadelijk is voor het milieu, maar de middeltjes die erbij gebruikt worden kunnen ook een behoorlijke schade aanrichten.

Maar dat water komt toch terecht in het riool, net als het vuile water in huis?

Nee, niet altijd. Sterker nog, steeds minder vaak. Waar het dan terecht komt? Rechtstreeks in ons grondwater!

Hoe kan het (was)water wat de rioolput in loopt dan terecht komen in ons grondwater?

Dit komt vanwege het gescheiden rioleringssysteem wat sinds enkele decennia in nieuwbouwwijken wordt aangelegd en wat ook steeds meer in de oudere wijken wordt verwerkt. Het komt erop neer, dat er twee rioleringsstelsels naast elkaar worden aangelegd, waarbij de ene wordt gebruikt voor het vuilwaterafvoer (VWA) en het andere voor hemelwaterafvoer (HWA). Je afvoer vanuit je huis belandt in het VWA en de regenpijpen aan je huis komen weer uit in het HWA. Ook de regenputten in de straten zijn aangesloten op de HWA. Uiteindelijk wordt het water in de VWA gepompt naar het rioolbedrijf, welke het water in verschillende stappen reinigt en zuivert. Het water in de HWA wordt echter teruggepompt in het grondwater met geen tot minimale behandeling. De veronderstelling is namelijk dat dit enkel regenwater is wat anders tussen de klinkers door, ook door zou zakken tot het grondwater. En dat is ook zo, totdat jij je auto fanatiek gaat wassen!

Zijn de wasstraten milieuvriendelijk?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel: maar natuurlijk! Bij The Car Spa gaan we verantwoord met het water om en kiezen wij onze schoonmaakproducten met alle aandacht uit. Dit is simpelweg een wettelijke vereiste. Zo kiezen we verantwoorde auto shampoos en hotwaxes uit en letten we op het ‘Milieukeur’ keurmerk. Daarnaast hergebruiken wij het afvalwater zo mogelijk of voeren wij het naar de waterzuivering, waar het water weer gefilterd wordt. Voordat het water daar aankomt, passeert het eerst onze eigen olie- en benzineafscheider om het water te laten bezinken en zoveel mogelijk zware vervuiling en olieresten hieruit te filteren. Trouwens; hadden we al gezegd dat onze vloeren vloeistofdicht zijn en er dus geen waswater door kan zakken naar het grondwater?

Voorkom boete met het wassen van je auto op straat

Wil jij toch zelf je auto wassen? Check dan even bij je gemeente of het verbod ook in jouw gemeente geldt. Zo voorkom je de kans op boete, die tot wel 440 euro kan oplopen. Maar probeer hoe dan ook een wasgelegenheid te gebruiken met het milieu in het achterhoofd. Of je nou kiest voor een wasstraat, een rollover of een wasbox, ze voldoen allemaal aan de milieuvereisten en hergebruiken het afvalwater of voeren het af naar de waterzuivering.


Terug naar het overzicht