Wat is het verschil tussen polish en polish?

Vaak krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen onze 2 meest uitgebreide wasprogramma's. Op ons prijzenbord staat dat Programma 1X eigenlijk Programma 1 is, aangevuld met onze X-Polish. Maar wat doet deze X-Polish nou en wat doet onze normale polish (niet)?
 
Laten we beginnen met onze normale polish, welke bij Programma 1 wordt aangebracht op je auto: Deze polish is eigenlijk een all-in-one. De polish vult (gedeeltelijk) de microscopische gaatjes en groeven in je autolak (welke met de tijd ontstaan door fysiek contact, maar ook door stof- en zanddeeltjes in de lucht). Je lak wordt dus egaler en gladder, waardoor je auto er strakker uitziet (lees: glanzender). Daarnaast vormt deze polish een microscopische filmlaag over je lak, wat ervoor zorgt dat nieuwe vervuiling zich minder snel kan hechten aan je autolak (grip krijgen op gladde oppervlakken is natuurlijk moeilijker dan op grove oppervlakken). Bij frequent gebruik zul je dus minder snel last hebben van ingebrande vlekken op je lak van bv. insecten en/of vogelpoep, regenwater glijdt makkelijker van je auto (daardoor kan andere vervuiling minder makkelijk aan je autolak hechten) en ga zo maar door. Deze polish dient dus twee doelen, waardoor je eigenlijk kunt spreken over een compromis.
 
Onze X-Polish (welke we aanbrengen vóór onze normale polish) versterkt dit resultaat, door de groeven en krassen op te vullen met een hoogwaardigere polish welke minder snel afbreekt door weersinvloeden. Deze polish wordt aangebracht vóór onze laatste set borstels, waardoor de X-Polish als het ware wordt ingemasseerd. Hierdoor wordt het opvuleffect gemaximaliseerd. Door de inconsistenties in je lak op te vullen met de X-Polish, verkrijgen we een betere verdeling van de normale polish bij de volgende stap. Deze hoeft dan natuurlijk niet meer op te vullen, maar slechts te bedekken (je houdt dus effectief meer product over voor de filmlaag). Hierdoor wordt je auto dus dubbel beschermd en zie je, voornamelijk bij donkere kleuren auto's, een veel mooiere glans en kleurbeleving.
 
Zoals hierboven al ter sprake gebracht: het verschil tussen Programma 1 en Programma 1X zie je op het oog met name bij donkere auto's.
Betekent dit dan, dat bij lichtere auto's Programma 1X geen toegevoegde waarde heeft?
Nee, absoluut niet zelfs! Ondanks dat er op het oog weinig verschil valt te zien, is de dubbele beschermlaag natuurlijk bij iedere auto aanwezig! Dus na het wassen zie je weinig verschil, maar door de tijd heen merk je het verschil wel degelijk!
Zijn er dan echt geen auto's waar Programma 1X geen nut op heeft?
Die zijn er wel, maar heel beperkt: Heb je een zogenaamde full-wrap over je auto (dus de gehele auto bestickerd), dan heb je natuurlijk geen last van de groeven en krassen in je autolak en hoef je deze niet op te vullen. In dat geval is Programma 1 meer dan genoeg! 
 
Ter afsluiting willen we expliciet de ruiten van de auto nog even benoemen. Wij zien nog geregeld dat klanten na een wasprogramma de buitenkant van de ruiten schoonmaken om de polishlaag te verwijderen. Dit is nog blijven hangen uit de tijd van de "vette" waxes en polishes. Deze konden destijds nog voor een vettige waas zorgen, met name bij het gebruik van de ruitenwissers na de wasbeurt.
Bij de waxes en polishes welke wij gebruiken, heb je hier geen last van! Sterker nog, bij frequent gebruik van deze programma's bouwt er ook op je ruiten een filmlaag op, waardoor je je ruitenwissers aantoonbaar minder vaak nodig hebt! Uit eigen ervaring kunnen wij stellen dat indien je (bij normaal weer) eens in de twee weken je auto wast met een van deze 2 wasprogramma's, je na enkele wasbeurten op de snelweg bijvoorbeeld je ruitenwissers niet aan hoeft te zetten bij gematigde regenval: de regendruppels vliegen dan van je voorruit af!
 
De genoemde 2 weken zijn natuurlijk een indicatie: als de regen meerdere dagen met bakken uit de hemel valt, spoelt het iedere keer natuurlijk een deeltje van je polishlaag weg en is de polishlaag na een week opgelost. Dan is het dus weer tijd om deze laag te verversen!


Terug naar het overzicht